A Pellikán borok ismét a legjobbak között

A Pellikán borok ismét a legjobbak között

A Pellikán borok ismét a legjobbak között

A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat kiemelten fontos feladatának tekinti, hogy segítse a megye borturizmusát, hogy ezzel megyei boraink a szőlőterületek nagyságához mérten kellő elismerésben részesüljenek. E cél érdekében rendezte meg a II. Bács-Kiskun Megyei Bormustrát, amelyen a legkiválóbb borászok, pincészetek kaptak lehetőséget a bemutatkozásra – köztük a Pellikán Birtok is.

A rendezvény fővédnöke dr. Nagy István agrárminiszter, házigazdája Rideg László, a megyei közgyűlés elnöke volt. A nagyszabású programot – számos prominens vendég mellett – megtisztelte jelenlétével Gál Zsombor, a Magyar Turisztikai Ügynökség Bor- és Gasztromarketing Főosztályának vezetője is.

Kattintson a képekre!

A megyei borpaletta idén kiegészült vajdasági kiállítókkal, kóstoltatókkal is. A borászok négy-négy borral készültek a bemutatóra, illatos fehér, nem illatos fehér, rozé és vörösbor kategóriában, amelyekből az est folyamán a borkedvelő és – értő közönség szavazatai alapján megszületett a Bács-Kiskun Megyei Bormustra Bora is. A kitüntető címet idén a csátaljai Nagyhegy Pincészet 2019-es Nero Roséja kapta.

A Bormustrán bemutatkozott egy határon átnyúló projekt keretében készült könyv is, amely elkalauzol bennünket Bács-Kiskuntól a Szerémségig a legkiválóbb pincészetekbe, megmutatva az őseink hagyatékát, amely mára már elindult világhódító útjára. Bemutatták a megyei borokat népszerűsítő legújabb imázsfilmet is, mely a bor iránti elköteleződést és a semmihez sem hasonlítható életérzést tolmácsolja a nézőnek.

Ahogyan a tavalyi évben, úgy idén is, jótékonysági célú árverést is tartottak a Bormustrán: a Kárpátokban megbúvó, kicsiny magyar faluban, Háromkúton élő gyermekeknek és családjaiknak ajánlották fel az árverésen befolyt teljes összeget, mintegy 421.000 forintot.

Háromkúton számos család kényszerül arra, hogy 10 éves gyermekét – tanulmányai folytatása érdekében – kollégiumba, az éltető faluközösségtől és a szülői ház biztonságától távolra, idegen környezetbe küldje. A kicsik így megtörten és idő előtt indulnak el a nagybetűs életbe, de mivel az iskola több órányi autóútra van szülőfalujuktól, ez az egyetlen megoldás a számukra. A kollégiumi díj azonban óriási terhet ró az ott élő családokra, mellyel a legtöbben nem tudnak megbirkózni. Annak érdekében, hogy a gyermek folytathassa tanulmányait, de a szülő mentesüljön a súlyos költségek alól, kénytelen hivatalosan is lemondani gyermekéről, mely soha be nem gyógyuló sebet és törést okoz mind a felnőttek, mind a gyerekek lelkében.