Bodag – Cigány kenyér

Bodag – Cigány kenyér

Bodag – Cigány kenyér

Hozzávalók:
1 kg finom liszt
3 dkg friss élesztő
4-4,5 dl langyos víz
1 teáskanál só
kevés zsír vagy tej

Elkészítés:
Egy nagyobb méretű műanyag tálban elkeverjük a lisztet és a sót, majd mélyedést nyomunk a közepébe, amelybe beleöntjük a 2 dl langyos vízben feloldott élesztőt. Elkezdjük összedolgozni és amikor a massza felveszi a folyadékot, akkor a maradék (2-2,5 dl) vizet is hozzáadjuk. (Fontos, hogy a tészta a keményebb nokedli állagához hasonlítson!)

A belisztezett deszkára kiborított tésztát alaposan átgyúrjuk. (Fontos, hogy gyúrás közben ne adjunk hozzá túl sok lisztet, mert akkor kemény lesz az állaga!) Amikor a tészta már elválik a kezünktől, a deszkától, és a felülete is egynemű, akkor cipót formázunk belőle, melynek tetejét 2-3 helyen megvágjuk.

A cipót sütőpapírral kibélelt vagy zsírral bekent tepsire helyezzük, és kb. 200°C-os előmelegített sütőbe tesszük. Ezen a hőfokon kb. 30 percig sütjük, majd lejjebb vesszük 180°C-ra és így hagyjuk még kb. 20 percig. A kívül világosbarna, belül sűrű, ám ruganyos bodagot még forró állapotában megkenjük egy kevés zsírral vagy tejjel.
Jó étvágyat!