Húsvéti burkolt sonka salátával

Húsvéti burkolt sonka salátával

Húsvéti burkolt sonka salátával

HÚSVÉTI BURKOLT SONKA
Hozzávalók:
1 kg pácolt, csont nélküli pulykacomb
25 dkg fehér liszt
25 dkg teljes kiőrlésű liszt
3 dkg friss élesztő
0,5 dl étolaj
1 teáskanál kristálycukor
2 teáskanál só
150 ml langyos világos sör
1 db tojásfehérje
10-12 db medvehagyma

Elkészítés:
Az élesztőt belemorzsoljuk 100 ml langyos vízbe, majd felfuttatjuk. A kétféle lisztet, a cukrot és a sót elvegyítjük egy tálban, ezután hozzáadjuk az élesztős folyadékot, a langyos sört és simára dagasztjuk a tésztát. Meleg helyen letakarva kb. 1 órán keresztül a duplájára kelesztjük. A megkelt tésztát átgyúrjuk, majd lisztezett felületen éppen akkorára nyújtjuk, hogy a sonkát kényelmesen belecsomagolhassuk.

A tészta közepére helyezzük a medvehagyma leveleket, illetve a sonkát, viszont a széleit megkenjük az elvert tojásfehérjével, hogy jól össze lehessen nyomkodni azt a sonka felett. A felesleges részeket levágva a megmaradt tészta darabokkal kedvünkre díszíthetjük a burok tetejét. A becsomagolt sonkát az illesztésekkel lefelé helyezzük bele a sütőpapírral bélelt tepsibe. Meleg helyen kb. 30 percig kelesztjük tovább.

A fél óra elteltével megkenjük a tészta felszínét vízzel és 180º-os, előmelegített sütőben, a sütő középső részén kb. 1,5 óráig sütjük. Szeletekre vágva tálaljuk.

AVOKÁDÓS TOJÁSSALÁTA
Hozzávalók (4 főre):
4 db főtt tojás
2 db avokádó
5 dkg bébispenót
2-3 szál újhagyma
1 csomó zsenge retek
2 dl natúr joghurt
2 evőkanál ecetes torma
1 citrom

bors

Elkészítés:
Egy lapos tálra bébispenót leveleket helyezünk. Összedaraboljuk a főtt tojást, a meghámozott avokádót, az újhagymát és a retket, majd ízlés szerint rétegenként ráhelyezzük a spenótlevelekre. Egy kisebb tálkában összekeverjük a joghurtot, a tormát, egy kevés citromlevet, illetve a sót és a borsot, majd ízlésesen ráöntjük a saláta tetejére.