Lecsós Kata: egyszerű, de nagyszerű

Lecsós Kata: egyszerű, de nagyszerű

Lecsós Kata: egyszerű, de nagyszerű

LECSÓS KATA

Hozzávalók (4 főre):

2 db közepes fej vöröshagyma
2 db pritaminpaprika
1,5 kg érett TV paprika
1 db 20 cm-es cukkíni
1 kg paradicsom
500 g csuszatészta (Kata tészta)
150 g tejföl
4-5 dkg kenyérszalonna
2 ek. sertészsír
1 kisebb csokor friss petrezselyem

bors
őrölt kömény
natúr vegeta
őrölt pirospaprika

Elkészítés:

A vöröshagymát cikkekre, a paprikát és a cukkínit karikára, a kenyérszalonnát pedig lebőrözés után 1×1 cm-es kockára vágjuk. A paradicsom héján kereszt alakú bemetszést ejtünk és blansírozás (2-3 percre forró, lobogó vízbe tesszük, majd rövid időre jeges vízbe) után leválasztjuk a héját, illetve kivágjuk a zöld részt, a kocsánybemélyedést.

Egy nagyobb lábasban, zsiradékban lepirítjuk a szalonnadarabkákat, majd hozzáadjuk a vöröshagymát, amit egészen a karamellizálódásig pirítunk. Ekkor hozzáadjuk a paprikát, és amikor az üveges lesz, a cukkínit és a fűszereket is ízlés szerint: só, bors, őrölt kömény, vegeta, őrölt paprika. Mikor a cukkíni szintén üvegessé válik, akkor mehet bele a paradicsom és így még kb. 20 percig főzzük össze őket.

Ha elkészült, egy tepsit kikenünk zsírral és felváltva, vékonyan rétegezzük a száraz csuszatésztát és a lecsót a belsejében úgy, hogy a legtetejére is tészta kerüljön, amire rusztikusan tejfölkupacokat helyezünk. 200°C-os előmelegített sütőben addig sütjük, amíg a legfelső réteg tészta meg nem pirul. Tálalás előtt friss, aprított petrezselyemmel díszítjük.

Jó étvágyat kívánunk hozzá!