Pontyfilé Mandéla módra

Pontyfilé Mandéla módra

Pontyfilé Mandéla módra

Hozzávalók (4 főre):

5 kg-os ponty filéjének egyik fele
3 gerezd fokhagyma
1 kg karfiol
1 fej közepes méretű vöröshagyma
8 dkg vaj
0,5-1 dl cukor nélküli tejszín vagy főzőtejszín
1 csomag madárbegy saláta
1 db kápia paprika
1 kis csokor petrezselyemzöld
olivaolaj
tökmagolaj
balzsamecet

bors

Elkészítés:

A pontyfilét 6-10 cm-es szeletekre vágjuk, a húsos felét 3-4 milliméterenként beirdaljuk a szálkákra merőlegesen, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. A fokhagymát összezúzzuk és az étolajjal összekeverve megkenjük vele a húst. Száraz, előmelegített serpenyőben közepesen erős lángon megsütjük először a bőrös felét kb. 5-6 percig, amíg szép piros nem lesz, majd a másik felét szintén ugyanennyi ideig.

Egy lábasban 5 dkg vajon a kockára vágott vöröshagymát megdinszteljük, a karfiolt rózsákra szedve rátesszük, 5-10 percig forgatjuk, sózzuk, borsozzuk, majd kevés vízzel felengedve puhára főzzük. A tűzhelyről levéve botmixerrel pépesítjük, kevés tejszínnel felöntve pürés állagúra hígítjuk, a végén 3 dkg vajat teszünk még bele.
Tálaláskor a tányérokon elhelyezzük a húsokat, a pürét megszórjuk az apróra kockázott paprikával, petrezselyemmel és vékonyan olivaolajat, illetve tökmagolajat öntünk rá. Egy-egy marokkal halmozunk a megmosott salátából melléjük, melyet ízlés szerint balzsamecettel és olivaolajjal locsolunk meg.

Jó étvágyat hozzá!