Cigánykáposzta

Cigánykáposzta

Cigánykáposzta

Hozzávalók (4 főre):

1 db közepes méretű édes káposzta
1 db közepes méretű vöröshagyma
0,5-0,6 kg csirkeaprólék
2 teáskanál őrölt pirospaprika
2-3 evőkanál liszt
1 db kis méretű konzerv sűrített paradicsom
3-4 db szárított babérlevél
1-2 teáskanál szárított majoránna
10 dkg étkezési sertés- vagy kacsazsír
A díszítéshez:
pár darab szárított, hegyes, csípős pirospaprika
aprított petrezselyemzöld

Elkészítés:

Egy kb. 5-6 literes fazékba vagy lábasba beleszeleteljük a káposzta egyik felét, természetesen a torzsája nélkül. Erre fektetjük rá a csirkeaprólékot, majd sózzuk, borsozzuk, továbbá ráhelyezzük a babérleveleket és megszórjuk majoránnával. Tetejére a maradék szeletelt káposzta és az aprított vöröshagyma kerül. Ekkor felengedjük vízzel, amíg teljesen el nem lepi a káposztát, majd feltesszük főni addig, amíg meg nem puhul a hús és a káposzta. Ekkor a lé nagy részét leszedjük és egy edényben félretesszük.

A paprikás-paradicsomos rántáshoz először is zsírt forrósítunk fel egy arra alkalmas edényben, majd beletesszük a lisztet és világosbarna színűre pirítjuk. Ezután a tűzről félrehúzott edénybe pirospaprikát szórunk, miközben kavargatjuk. Folyamatos kevergetés mellett visszatehetjük az edényt a tűzre, ekkor adjuk hozzá a sűrített paradicsomot, illetve a maradék főzőléből annyit, hogy a rántás puding állagú legyen. A cigánykáposztát is visszatehetjük a tűzre és berántjuk. Ha szükséges, tovább sózzuk, borsozzuk. Tálaláskor az aprított petrezselyemmel és a szárított, csípős paprikával díszíthetjük.