Mézeskalács

Mézeskalács

Mézeskalács

Hozzávalók (4 főre):

600 g sima liszt
200 g porcukor
250 g virágméz
14 g szódabikarbóna
60 g vaj
1 egész tojás + 1 tojás sárgája
2 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék
3 csapott evőkanál holland kakaópor
0,5 dl langyos víz

Elkészítés:

A mézet és a vajat vízfürdőre tesszük (a gázt el lehet zárni, hagyjuk, hogy szépen felolvadjanak). A száraz összetevőket egy tálban összekeverjük, majd fokozatosan hozzáadagoljuk a mézhez. Amikor már nehéz vele kézzel dolgozni, tegyük át konyhai robotgépre. Hozzáöntjük az enyhén felvert tojásokat és a vizet. A masszát kb. 5 percen keresztül keverjük, majd folpackba zárjuk és feldolgozásig 1-2 napig pihentetjük.

A hosszú pihentetés után kb. 10 percen keresztül alaposan átgyúrjuk a tésztát, majd kb. 5-8 mm vastagságúra nyújtjuk és az enyhén belisztezett formákkal kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire téve 170 fokon 8-10 percig sütjük. A kész mézest glazúrmázzal díszíthetjük, a közepére akár pici, hangulatos mécsest is tehetünk.